ATIKSU
ATIKSU
ATIKSU
Fiziksel Arıtma
Atık su arıtma tesisindeki arıtma üniteleri: ön arıtma, birinci kademe arıtma ve ikinci kademe arıtma olmak üzere üç ana grupta toplanabilir. Her bir grupta kullanılan elektromekanik ekipman genellikle farklıdır. Arıtma çamuru için kullanılan ekipmanlar çamur bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir.
- Ön Arıtma
-Eleme
-Kaba Izgaralar:
*Çubuk ızgaralar
*İnce Izgaralar ve Elekler
*Öğütücüler:
-Kum Tutucular:
*Yatay akışlı, dikdörtgen veya kare planlı
*Havalandırmalı
*Vorteks akımlı
-Dengeleme - Atıksu Pompaları ve Pompa İstasyonları
- Karıştırma
- Yüzdürme
- Havalandırma
Kimyasal Arıtma
Kimyasal arıtmadaki amaç; suda çözünmüş veya askıda bulunan maddelerin fiziksel halini değiştirip çökelmelerini sağlamaktır. Kimyasal arıtmada, suda çözünmüş halde bulunan kirleticilerin kimyasal reaksiyonlarla çözünürlüğü düşük bileşiklere dönüştürülmesi yada kolloidal ve askıdaki maddelerin yumaklar oluşturarak çökeltilmesi suretiyle giderilmesidir. Kimyasal arıtmada sisteme gelen atıksu; fosfor giderimi, filtrasyon, aktif karbon, dezenfeksiyon, azot giderimi ve yağ giderme gibi prosesler kullanılarak arıtılır. Karıştırma, flokülasyon, çöktürme, ph ayarlama, filtrasyon, karbon adsrobsiyon, koagülasyon ve koagülantlar gibi proses ekipmanları kullanılarak tesis kurulumu gerçekleştirilir.
Atıksularda bulunan kolloid maddelerin suya kimyasal ilavesi ile uygun ph değerlerinde çöktürülerek uzaklaştırılması işlemidir. Kimyasal arıtma üniteleri;
- Koagülasyon
- Nötralizasyon
- Flokülasyon ünitelerinden oluşur.
NÖTRALİZASYON
Kimyasal arıtma çıkışında uygun pH aralığının ayarlanması için kullanılır. pH ayarlamada HCl, NaOH ve kireç yaygın olarak kullanılmaktadır.
Biyolojik Arıtma Biyolojik arıtmanın temeli tek hücreli canlılardır. Yani mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar gerekli şartların sağlanması durumunda çok hızlı bir şekilde üreyebilirler. Bu şartlar tüm canlılar için gerekli olan oksijen ve besin maddesidir. Bakteriler gıda ihtiyacı olarak atık suda fazlaca mevcut bulunan ve çevreye verildiğinde kirlilik yaratan organik maddeleri kullanırlar. Bakterilerin solunum yapması ve çoğalması için suda bulunan çözünmüş oksijen yeterli olmaz. Bunun için dışarıdan oksijen verilmesi gerekmektedir. Dışarıdaki havayı suya veren mekanik ekipmanlar sayesinde gerekli oksijen temin edilmiş olur. Böylece atık su içerisindeki mikroorganizmalar gelişerek suda kirliliğe sebep olan tüm organik madde ve kirletici maddeleri yok ederler. Bu işlem sonunda atık su içindeki organik maddeler biyolojik olarak ayrıştırılır. Konutlardan kaynaklanacak olan atık suların niteliği evsel karakterdedir. Evsel atık suların arıtılmasında yoğun olarak kullanılan ve yüksek verim alınan biyolojik arıtma metotlarından olan uzun havalandırmalı aktif çamur (Ardışık kesikli Reaktör – Doldur boşalt) yöntemi ile atık sular arıtılarak temizlenmiş olarak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği alıcı ortam limitlerinin altına indirilmektedir. |
Biyolojik arıtmada kullanılan yöntemler
|