DEİYONİZER SİSTEM

  • DEİYONİZER SİSTEM-0

DEİYONİZER SİSTEM

DEİYONİZER SİSTEM

 Arın Arıtma sistemleri su içerisinde bulunan iyonların sudan uzaklaştırılmasına deiyonizasyon yada deminralizasyon denir. Tıpkı yumuşatma cihazındaki gibi sentetik reçineli tüplerden geçirilen ham su, reçinelerin özelliğinden dolayı iyonlarını bırakır. Deiyonizasyon sistemde su, önce katyonik reçine yatağından geçirilerek pozitif iyonlar hidrojen(H+) ile, daha sonra anyonik reçine yatağından geçirilerek negatif iyonlar hidroksit(OH-) iyonları ile yer değiştirilir. Çıkış suyunda kalan (H+) ile (OH-) birleşerek suya dönüşür. Böylece saf su oluşur. İyon değiştirme, bir iyonun başka bir iyonla yer değiştirmesidir. Reçineler Katyon değiştirici reçine ve Anyon değiştirici reçine veya bunların kombinasyonu (MIXBED) olabilirler. Katyon değiştirme, pozitif bir iyonun diğer bir pozitif iyonla yer değiştirmesi olup, tabii sularda katyonlar, Ca++, Mg++, Na+, H+, Fe++ ve Mn++ gibi maddelerdir.Anyon değiştirme ; negatif bir iyonun yani anyonun, diğer bir negatif iyonla yer değiştirmesi olup, tabii sularda anyonlar genel olarak Cl, SO4 , NO3 gibi maddelerdir. Reçineli katyon değiştiriciler, sülfonatlarla çevrilmiş polistrenlerin sentetik organik polimerlerdir. Bunlar daneli ve boncuğa benzer şekilde imal edilirler. Bunların kimyasal formülleri Na2R ve H2R ile gösterilir. Na2R sodyum devresindeki işletmeye göre bir iyon değiştiricidir. H2R ise hidrojen devresindeki işletmeye göre bir iyon değiştiricidir. Sodyum devresinde rejenerasyon ( yani reçinelerin yenilenmesi ) NaCl ile, hidrojen devresinde iyon değiştiricilerin H2R' nin yenilenmesi asitle yapılmaktadır. Otomatik deiyonizasyon cihazlarımızda ters yıkama işlemi iletkenliğe bağlı olarak başlar. Su kalitesi bozulmaya başladığında cihaz otomatik olarak yıkamaya girer veya oparatöre bağlı olarak yıkama işlemine girer, işlem tamamlanınca servise geçer. Bu süreçte yıkama kimyasallarını doldurmanız yeterlidir.

Deiyonizasyon Sistemi, su içerisindeki minerallerin yani katyon ve anyon iyonlarının giderilmesi işlemidir. Bu işlem proseste yer alan ve içerisinde reçine dolgusu bulunan iyon değiştiriciler vasıtasıyla yapılır. 

 Deiyonizasyon saf su arıtma cihazları daha çok ilaç ve kozmetik sanayi tarafından tercih edilmektedir. İlaç ve kozmetik ürünlerin imalatında maksimum kalitede suya ihtiyaç bulunmaktadır. Aynı zamanda renklerin ayrıştırılmasının doğru bir şekilde sağlanabilmesi için matbaacılık uygulamalarında da saf suya ihtiyaç bulunmaktadır. Elektronik sektörü, enerji santralleri de deiyonize sistemlerle saf su elde etme yoluna gitmektedir. Günümüzde artık kaliteli üretim üst seviyelerde olup her alanda saf su kullanılmaktadır.Deiyonizasyon saf su arıtma bu alanda kullanılan en kaliteli sistemdir istenilen kapastelere karşılık verebilecek debiye sahiptir. Demineralizasyon saf su arıtma ticari annamda artmakda ve saf su arıtma cihazların günümüzde yaygınlaşmada ve teknolojiye bağlı olarak kalitede taviz vermeden ilerlemektedir. Deiyonize saf su arıtma sistemlerin yoğunlukla klanıldığı alanlar şu şekildedir, Endüstriyel firmalar, küçük sanayi işletmeleri, ,Hastaneler ,Fabrikalar ,Eroksal kaplamalar, Boya işletmeleri ,Kozmetik setörü, Şampuan yapımı ,Detarjan yapımı, Akü suyu ,Cam sil suyu ,Anti firiz,Siterilizasyon,Makine imalatı, Krom kaplama, ve tekstil firmaları gibi, bir çok alanda kullanılmaktadır.